Educatie bij de Kiboe-hoeve

Scholen

Sinds september 2011 worden er weer lessen gegeven bij kinderboerderij de Kiboehoeve aan basisschoolleerlingen uit Zwijndrecht en Hendrik-ido-Ambacht. De lessen worden gegeven door IVN Schoolgidsen. Op dit moment zijn dat de volgende lessen:

De ontdekwaaier:  Groep 1, 2 & 3

De leerlingen doen 16 opdrachten op verschillende plekken op het terrein. Ze maken kennis met de verschillende boerderijdieren, het weer en het terrein. Ze gebruiken daarbij hun zintuigen. Elk opdrachtenblad heeft een doe, praat, kijk, voel en luisteropdracht. Door middel van een waaier kiezen de leerlingen bij elke plek een aantal opdrachten. Op deze manier komen de leerlingen langs o.a. de schapen, de ganzen, de koeien, konijnen, bomen, pony’s etc.

Elk groepje van 4/5 leerlingen heeft een begeleider nodig om de opdrachten te lezen en te begeleiden. De les duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.

Dieren van de Kiboehoeve; groep 4,5 & 6

Bij deze opdracht maken de leerlingen kennis met een aantal dieren op de boerderij. Ze beantwoorden vragen over het uiterlijk, het voedsel en het verblijf van het dier. Er zijn opdrachten over de volgende dieren:

  • de koe
  • het varken
  • de kip
  • het konijn
  • het varken

De leerlingen gaan in groepjes van 4 à 5 onder begeleiding met een opdrachtenkaart naar 1 van de bovenstaande dieren toe. Daar beantwoorden ze met elkaar de vragen op de opdrachtenkaart. Als de vragen beantwoord zijn, gaan ze terug naar de startplek om de antwoorden te controleren. Ze krijgen dan een nieuwe opdrachtenkaart mee voor een ander dier. Ze gaan naar dit volgende dier en beantwoorden daar weer de vragen etc.

De totale les duurt 1 à 1,5 uur.

Haren en veren bij dieren, groep 4 & 5

Hoe voelt een kip of een varken?

Welk dier heeft haren?

Welk dier heeft veren?

Door middel van vragen en opdrachten  maken de leerlingen kennis met de haren en veren van verschillende boerderij dieren.

Totale les duurt gemiddeld 1.5 uur

In de toekomst zal dit aanbod uitgebreid worden. Indien u meer informatie wilt, kunt u mailen naar kiboehoeve@drechtwerkgroen.nl